Despre RoLink

RoLink este o reţea mixtă de comunicaţii vocale, ai căror iniţiatori sunt Cătălin Tanasie YO7GQZ, Cristel Teodorescu YO4ISC şi Cristian Mitroi YO3GWM. Reţeaua este formată din noduri amplasate în diverse localităţi şi zone din ţară, interconectate prin Internet. Comunicaţia radio este standard FM analogic. Scopul sistemului este de a asigura o comunicaţie vocală rapidă cu site-urile interconectate şi de a anima activitatea în banda de 70cm.

 

Motivaţii:

– înlesnirea socializării dintre radioamatorii aflaţi geografic distant;
– stimularea activităţii în benzile de unde ultrascurte (VHF şi UHF);
– asigurarea unui sistem care să permită în anumite cazuri, cooperare în situaţii de urgenţă.

Harta_RoLink

Cum funcţionează RoLink?

Simplu. Daca eşti în zona de acoperire a unui nod RoLink, apeşi PTT-ul staţiei și faci apel în mod uzual. Semnalul tău vocal va fi preluat de nod şi retransmis prin Internet (VoIP) către toate nodurile active în acel moment, iar fiecare nod va retranslata apelul tău pe portul radio local.
Exemplu: te deplasezi pe DN1 dinspre București spre Câmpina. Dacă vei emite pe intrarea nodului RoLink de la YO3KXL (431.5 MHz), vei fi auzit în toate localitățile care au noduri conectate în rețeaua RoLink.

 

Ce îţi trebuie pentru a efectua QSO-uri în RoLink?

Un simplu transceiver care să funcţioneze în 70cm/UHF şi care să asigure şi CTCSS la emisie. Poate fi orice staţie fixă, mobilă sau portabilă (se lucrează foarte bine şi cu „chinezării” de genul Baofeng/Wouxun).
YO3KXL găzduieşte nodul RoLink pentru Bucureşti şi imprejurimi, acoperind o arie cu raza de ~90Km faţă de punctul de amplasare (terasa Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei – complex Leu Bucureşti).

acoperire_yo3kxl-r