Dreptul la replica

Dreptul la replică…

Citisem și eu articolul cu pricina și m-am întristat… în primul rând pentru că o pasiune, un hobby până la urmă, care ar trebui să îi unească pe oameni în convingeri, de fapt îi dezbină. Al doilea motiv, ar fi acela că implicat în toată povestea asta este un om pe care eu l-am auzit pentru prima dată în momentul când colegii mei au „turnat” fundația rețelei RoLink și alături de care am pus caramizile ei, bucată cu bucată. Dumnealui este un pion ferm, dar și un om drag nouă. Aceste idei imi nasc multe semne de întrebare, pentru că nu pot înțelege, dar sper ca rațiunea să fie cea care va domina, în final.

În rândurile care urmează, colegul meu Cristel, ne va împărtăși gândurile și trăirile lui referitoare la ceea ce s-a întâmplat cu doar câteva zile în urmă…

Este o vorbă… Când nu ai ce face, ca să nu se vadă că stai, iți faci de lucru. Asta am făcut și eu cu ceva vreme în urmă. Neavând ce face, m-am apucat să șterg praful de pe cărțile din bibliotecă. Tot plimbându-le dintr-o parte în alta, am dat peste o carte mai veche scrisă de Vladimir Volkoff. Ca să vă faceți o idee despre cât de veche este, pot să vă spun că prețul este trecut în lei vechi. Titlul cărții este „Tratat de Dezinformare”. Prima tentație a fost să o pun deoparte și să o recitesc, pentru că, nu-i așa ? Prea este la modă in vremurile astea să se discute despre dezinformarea prin intermediul internetului. Parcă am avut o oareșce intuiție legată de ceea ce se va întâmpla în zilele următoare. Nu mă așteptam atunci ca, în săptămâna care doar ce s-a încheiat, să apuc să trăiesc un eveniment parcă desprins din filele cărții. Am să vă spun în continuare despre ce este vorba. După cum ați fost informați la ultimul QTC de către Cristi, o inițiativă posibil de pus în practică pentru folosirea repetorului YO9C, bătrânul Charlie, de către radioamatori pentru comunicare, a fost generatoarea unei situații de dezinformare de manual. Poate că nu aș fi spus toate acestea dacă de situatia în cauză nu aș fi legat emoțional destul de puternic, pentru că este vorba despre RoLink și Călărași. Despre RoLink… știți ce legături am cu el, iar despre Călărași… tot ce pot să vă spun este că m-am născut și am copilărit în orășelul de pe malul Dunării până pe la vreo 35 de ani. Știu despre micile războaie dintre radioamatorii de acolo și sunt convins că nu este singurul loc în care, chiar și doi radioamatori să fie, pot să nu aibă loc unul de altul. Iar în Călărași sunt mai mult de doi… dar să revenim și să ne întoarcem la ziua de joi, 23 februarie. Brusc, după amiază, mă trezesc cu vreo 5-6 e-mail-uri de la mai mulți colegi și prieteni de hobby cam cu același conținut:

– Ai citit? Ai văzut? Ai auzit ceva?

Toate întrebările făceau referire la același articol de pe internet: “Comunicațiile Rolink perturbă banda de 2 metri. La Călărași.” Exact ce vă spuneam… RoLink și Călărași chiar din titlu. Puteam să nu tresar?!? Citesc și eu articolul și după ce îl termin… tot nu înțeleg. Simt nevoia să îl citesc încă o dată, dar puțin mai atent. Să încep cu începutul. Și asta nu doar de unde începe articolul. Pagina se numește: “Repetoare Ostrov- proiecte YO9FMP”. Drăguț. REPETOARE: desinența de  plural mă duce cu gândul că la Ostrov sunt două repetoare. Așa scrie: unul UHF, despre care, de când îl știu eu, mai mult nu a funcționat, dar și un Simplexor (sau cum îi spunem noi mai simplu, adică un PAPAGAL) pe frecvența de 145.250MHz. Dar, ca să trec mai departe, ceva nu-mi suna bine, chiar din rândul trei al paginii mai exact. Parcă IARU recomandă că în banda de 2 metri, frecvențele repetoarelor să înceapă de la 145.575MHz. Greșesc eu oare? Caut, deoarece vreau să verific. NU GREȘESC. BUN… Să continuăm povestea cu articolul… Of, of, of, nici nu știu de ce anume să mă leg. Sunt prea multe ca să le discut aici, dar o afirmație aș vrea totuși să  comentez: “Una dintre comunicațiile perturbate este și aceea a Simplexorului instalat în luna mai 2013 pe frecvența 145.250 Mhz la Ostrov, prin Autorizația ANCOM B/0008/21.03.2013.”  UPS! Iar… 145.250MHz. Deci sus nu a fost o greșeală. Autorizația a fost eliberată de ANCOM, cei care au grijă să respectăm recomandările IARU… AOLEU!!! Dar stați puțin, parcă la sfârșitul articolului am văzut autorizația scanată. Nu cumva ar fi bine să mă uit puțin mai atent? Nu are rost, deoarece ANCOM-ul nu putea, nu avea voie să greșească. Frecvența autorizată este145.575MHz. Atunci de unde 145.250MHz? Este o greșeală desigur, a autorului în două locuri sau cumva este o încălcare flagrantă a Autorizației. Cum ar fi putut o emisiune pe frecvența 145.2875 MHz, chiar și cu 25kHz lărgime de bandă, nu cu 12kHz cum este recomandarea, să perturbe la mai bine de 10Km „papagalul” în 145.250MHz. Atenție încă o dată la frecvență: 145.250Mhz, nu 145.575 Mhz, cât este autorizarea. Aș putea înțelege: la 200 de metri sau chiar mai puțin, distanța care este între QTH-urile celor doi radioamatori, cu o deviație de frecvență impardonabilă pentru o stație Motorola, dar la 10Km… nu știu. Nu sunt în masură eu să stabilesc asta, dar să o supun discuțiilor voastre pot să o fac. Cine greșeste aici? Dacă citești pe fugă tot articolul, sigur iți vine să dai cu pietre către “Proprietarul” RoLink-ului: săracul YO9CMF,  ce radioamator rău este… Citind totuși printre rânduri, începi să te întrebi dacă nu cumva, un război personal care se putea rezolva mult mai simplu, s-a transformat într-o vendetă cu ajutorul internetului. Chiar avem nevoie de asa ceva?

Mai jos este articolul la care se face referire:

http://radioamatorism.blogspot.ro/2017/02/comunicatiile-rolink-perturba-banda-de.html?m=1

’73

YO4ISC & YO7JYL

One thought on “Dreptul la replică…

 1. In istoria de aproape 100 de ani a radioamatorismului romanesc au existat „animozitati”. Si sunt sigur ca vor mai exista! Motivele nu prea conteaza dar de obicei trebuie sa le cautam in relatiile personale dintre cei implicati. De aici la „externalizare” in banda de frecvente mai este doar un pas atat de mic incat iar nu prea conteaza cine il face! Important este insa cine face ultimul pas inapoi pentru a stinge disputa si cum se face acest pas! Parerea mea este ca o tacere de aur ar fi cea mai buna solutie pentru ca orice explicatie ar fi data, de o parte sau de alta sau chiar de o tertza parte cu intentii foarte bune, ar continua disputa la nesfarsit cu consecinte imposibil de definit, oricum nu benefice activitatii de radioamator. Si cand spun radioamator ma refer la cei autorizati de ANCOM. Si sa mai fac o precizare referitoare la ANCOM … nu cred ca exista vreo specificatie legala in care sa fie precizata datoria ANCOM de a „pazi” recomandarile IARU !! ANCOM administreaza frecventele prin acordarea de licente de functionare dar in interiorul benzilor de radioamatori este treaba noastra, a radioamatorilor, sa ne pazim frecventele, conform RECOMANDARILOR facute de IARU, valabile pentru toti membrii acestei organizatii internationale. ANCOM mai are treaba cu respectarea regulamentului de functionare a serviciului de radioamator unde sunt scrise clar care sunt obligatiile celor care au licenta de radioamator.
  Asa ca in loc de a scrie pe bloguri sau pe site-uri diverse articole pro si contra unui sistem de comunicatie ce pune in legatura radioamatorii romani, si nu numai, din toate colturile pamantului, ar fi util ca cei deranjati tehnic de aceste noduri sa faca cele necesare la ANCOM pentru a constata existenta sau inexistenta unui deranjament tehnic. Acest demers ar face ca orice urma de indoiala referitoare la motivele acestor animozitati sa fie eliminate si sa revenim la normal.
  Nu am nici un parti-pris cu nici unul dintre cei implicati pana acum in disputa dar sustin cauza RoLink si cred ca trebuie sustinuta aceasta activitate pe orice cale corecta si legala.
  Si sa inchei cu un citat pe care l-am gasit util ca metafora pentru situatia prezentata in articol:
  „A-ţi bate copilul înseamnă a evita să te baţi pe tine. De aceea bătaia, fie că este bătaie psihologică sau bătaie reală… este o sarcină fără sfârşit.” (Cheia neatinsa (1990) de Alice Miller).
  73! de Petre, YO3CTW

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.