Nod RoLink pe malul Dunarii

Un alt nod RoLink pe malul Dunării

 

Cu doar o săptămână înainte de instalarea celui de-al doilea nod RoLink de pe malul Dunării (primul este cel al domnului Paul – YO9CMF), mă aflam alături de Cătălin la Constanța, în QTH-ul de bază al lui Cristel și în timp ce noi pălăvrăgeam diverse, el avea pe masa de lucru două plăci de interfață: una pentru repetorul  din munții Făgăraș, iar cealaltă avea ca obiectiv Brăila.

 

Nod RoLink pe malul Dunarii

 

Nod RoLink pe malul Dunarii

 

Cu alte cuvinte, munții și Dunărea își dădeau mâna simbolic acolo pe masă, așteptând să fie apoi despărțite pentru totdeauna. Fiecare dintre cele două interfețe au plecat către destinația finală și,  repetorul de pe munte s-a făcut auzit, iar o săptămână mai târziu a prins glas și celălalt.

Practic se întâmpla vinerea trecută, când Liviu – YO3FYO s-a deplasat la prietenul său Vali – YO4SJQ din Brăila, pentru a instala un nod RoLink acolo.

 

Nod RoLink pe malul Dunarii

 

Și ca povestea să fie completă, așa cum ne-a fost dat să aflăm a doua zi, nodul RoLink brăilean s-a făcut auzit chiar de ziua lui Liviu, așa cum s-a întâmplat în cazul nostru, la instalarea repetorului de deasupra Păltinișului, când Cătălin și Luci – YO6ZO și-au aniversat ziua de naștere alături de RoLink.

Vreau să mai fac precizarea că nodul din Brăila este în VHF, putând fi accesat pe frecvența de 145.2875 MHz și cu același ton de emisie 103,5 Hz. El este alcătuit dintr-o stație Motorola GM 300, interfața cu OragePi și antena Bazooka construită de către Liviu.

 

Nod RoLink pe malul Dunarii

 

Nod RoLink pe malul Dunarii

 

El ne spune mai jos câteva dintre ideile pe care le-a avut înainte de a prinde glas nodul din Brăila, dar și gândurile pe care le are acum, după ce și-a văzut cu ochii visul radioamatoricesc.

 

 “După ce eu, YO3FYO și prietenul meu YO4SJQ, am trimis câte un mini PC,  atât la Brăila cât și la Galați în urmă cu un an (2016), am constatat că această inițiativă de a crea un nod RoLink aici, nu a avut nici o finalizare în cele două orașe de la malul Dunării, capitale de județ. A trebuit să ne mobilizăm sub altă formă și să cerem sprijin lui Cristel – YO4ISC pentru a termina proiectul nostru. Cu această ocazie, vă spun cu mâna pe suflet că au fost implicați în proiect și alte persoane din Brăila care nu sunt radioamatori, dar doresc mult și dumnealor să devină în viitorul apropiat, radioamatori autorizați cu indicativ.

 

Nod RoLink pe malul Dunarii
YO4SJQ – Vali și YO3FYO – Liviu

 

Unul dintre veteranii radiamatorismului brăilean care la venerabila vârstă de 87 de ani a crezut în proiectul nostru este renumitul YO4WA – domnul George care ne-a ajutat în traficul necesar reglării nodului și nu numai, iar pe această cale îi mulțumim.” – ne-a scris Liviu cu emoție printre rânduri.

 

La testele și reglajele ulterioare au participat practic radioamatori din toate colțurile țării, cu care atât Liviu, Vali, cât și domnul George au întreținut legături  în perioada care a urmat.

Ca o concluzie la această poveste RoLink, una dintre multe altele din trecut și poate încă altele faine care vor urma, este aceea că se nasc ori se consolideză prietenii sau prind aripi idei care se transformă în proiecte finalizate cu amintiri alături de oameni frumoși.

 

’73

Cristina – YO7JYL

 

One thought on “Un alt nod RoLink pe malul Dunării

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.