Despre RoLink – Rețeaua care ne unește!


RoLink este o reţea mixtă de comunicaţii vocale, formată din repetoare aflate pe vârfuri din masive muntoase, noduri de putere amplasate în diverse locații din țară sau noduri portabile individuale, situate la QTH-urile radioamatorilor. Toate aceste categorii de echipamente, interconectate fiind prin internet, pot asigura comunicaţia radio în standard FM analogic. Obiectivul acestui sistem interesant este de a asigura o comunicaţie vocală rapidă cu site-urile interconectate şi de fapt… acela de a anima activitatea în banda de 70 cm, prin intermediul legăturilor radio.

Ideea de bază care a stat la temelia construcției acestei rețele a fost aceea de a facilita radioamatorilor aflați la distanță, posibilitatea de a lua legătura, unii cu alții. Practic, de la est la vest, de la nord la sud sau oriunde s-ar afla în lume, orice radioamator poate accesa rețeaua RoLink, folosind un simplu nod portabil. Din orice colț de România, Europa sau Terra, conexiunea cu ceilalti radioamatori este asigurată pe întreg mapamondul, orinde s-ar afla.

Scopul

– înlesnirea socializării și a dorinței de comunicare prin QSO-uri între radioamatorii aflaţi la distanță;
– stimularea activităţii radio în benzile de unde ultrascurte (VHF şi UHF);
– asigurarea unui sistem de echipamente care să permită în anumite cazuri, cooperare în situaţii de urgenţă.

Cum funcționează RoLink?

Foarte simplu. Dacă dețineți un nod portabil individual ori vă aflați în zona de acoperire a unui nod de putere sau repetor RoLink, apăsați PTT-ul staţiei și faceți apel în mod uzual. Semnalul vocal va fi preluat de către nod şi retransmis prin Internet (VoIP – voice over IP) către toate nodurile din rețea active în acel moment. Astfel, fiecare nod din RoLink va retranslata apelul vostru pe portul radio local.

Ce vă trebuie pentru a efectua QSO-uri în RoLink?

Este de ajuns un simplu transceiver care să funcţioneze în banda 70 cm/UHF şi care să asigure şi CTCSS la emisie. Poate fi orice staţie fixă, mobilă sau portabilă, având setată frecvența corectă, tonul și/sau shift-ul aferent. Vouă nu vă rămâne altceva de făcut decât să testați și să vă bucurați de conversații interesante cu radioamatori cu vechime sau din contră, recent autorizați, despre care probabil nu ați auzit.

De ce să vreți asta?

 • Cel mai important motiv este acela că, rețeaua RoLink încurajează comunicarea între oameni.
 • Veți avea posibilitatea să cunoașteți radioamatori mai noi ori… să redescoperiți prieteni vechi.
 • Ascultând QSO-urile interesante dintre participanții la traficul radio, puteți afla informații utile cu caracter tehnic și nu numai.
 • Puteți auzi și învăta lucruri faine care pot stârni curiozitatea indiferent de vârstă. Începând cu elevii de la radiocluburile școlare și terminând cu străbunicii care aproape ating veacul cu multă îndrăzneală, în RoLink… anii nu contează.

Cu prietenie,

Echipa RoLink

2 thoughts on “Despre RoLink – Rețeaua care ne unește!

 1. Va salut cu respect!!!Sunt un radioamator roman stabilit in Spania.In septembrie de anul trecut am fost in vizita in Romania si intre altele am aflat de aceasta retea de Ro-link.Am cautat ceva informatii pe internet si nu prea am inteles cum funtioneaza.As fi recunoscator daca as reusi sa iau legatura cu o persoana pentru cateva explicati.Caut toate aceste informatii cu idea de a face asa ceva aici in Spania.Va multumesc frumos 73+51.Va las numarul meu si va apelez io.

  1. Buna ziua, multumim pentru aprecieri! Va rugam sa trimiteti un e-mail pe adresa lui YO7GQZ: catalin.tanasie@gmail.com in care sa ne spuneti de ce informatii aveti nevoie si cum anume vreti sa implementati proiectul RoLink acolo.
   ’73
   Cristina- YO7JYL

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *