Regulament

Ne-am gândit că ar fi utilă această categorie pentru o funcționare optimă a rețelei, astfel încât să ne bucurăm cu toții de comunicarea cu ceilalți și fiecare să poată accesa RoLink în condiții cât mai bune.

 1. În primul rând, în rețeaua RoLink se aplică două reguli principale: ANCOM și BUNUL SIMȚ!
  Orice deviere de la aceste două reguli va duce la suspendarea temporară a nodului și/sau notificarea ANCOM.
 2. Este necesară o pauză de minim trei secunde după maxim trei minute de emisie, într-un QSO între doi sau mai mulți radioamatori. Majoritatea repetoarelor și linkurilor din țară au setat, ca măsură de protecție, timpul maxim de emisie la trei minute. Depășirea acestor trei minute de emisie face ca în zonele acoperite de aceste noduri să nu se mai audă nimic din mesajul transmis de dumneavoastră.
 3. De asemenea, este necesară o pauză de câteva secunde (ideală ar fi de cel puțin trei) într-un QSO între doi sau mai mulți radioamatori, pentru ca oricine să poată interveni în discuție cu un simplu „break”.
 4. Este necesară dezactivarea roger-bip-ului și a altor tonuri la stații care de cele mai multe ori se aud mai tare decât cel care vorbește și devin deranjante.
 5. Stațiile portabile și mobile au prioritate în accesarea rețelei.
 6. Stațiile din orașe/noduri sau districte diferite au prioritate în RoLink.
 7. Legăturile între doi corespondenți pe EchoLink sunt penalizate dacă depășesc un minut. Motivul este acela că toate nodurile din țară stau în emisie în această perioadă de timp, blocând rețeaua. Prin intermediul EchoLink se poate purta un QSO de la utilizator la utilizator, fără a fi necesară conectarea la repetorul YO3KXL care susține rețeaua RoLink.
 8. Vor fi suspendate temporar nodurile care au disfuncțiuni sau creează probleme în rețea. Este bine de știut faptul că, indiferent dacă sunt printr-un link sau repetor RoLink,  odată apăsat ptt-ul se vor deschide zeci de alte repetoare și link-uri.

Mulțumim pentru înțelegerea și respectarea acestor reguli simple care vor facilita accesul tuturor în cele mai bune condiții în Rețeaua RoLink.

’73
Echipa RoLink

6 thoughts on “Regulament

 1. Este necesara o autorizatie de radioamator sau se poate inregistra oricine doreste in retea si primeste un indicativ?

  1. Buna Alex, este necesara obtinerea autorizatiei de radioamator, desigur dupa sustinerea examenului aferent. Odata devenit radioamator, vei primi indicativ de la ANCOM. Abia apoi, poti accesa reteaua RoLink si efectua legaturi radio cu ceilalti colegi radioamatori. Iti uram mult succes.
   Cristina – YO7JYL

 2. Salutare tuturor. Astept indicativul….mai e putin de asteptat….sper….. In orice caz, fiindu-mi greu sa pun mana pe o interfata pentru un nod portabil, am trecut pe digital si mi-am achizitionat un hotspot MMDVM si un Retevis RT3S. Astept vaporul din China. Intrebarea mea este daca voi putea accesa reteaua RoLink de pe digital. Sper sa se poata, am citit un articol despre asta. Dar mai este functional in acest moment. Banuiesc ca pe TG 22603. Multumesc pentru eventualul raspuns.

  1. Buna, felicitari pentru viitorul indicativ si te asteptam in reteaua RoLink. Nu este greu de achizitionat o interfata pentru un nod portabil analogic, daca iti doresti. Dar, ca sa iti raspund la intrebare, DA… in curand vei putea accesa RoLink din DMR. Este un proiect in dezvoltare, se lucreaza la asta si va prinde contur in viitorul apropiat. Orice informare despre acces va fi publicata si aici pe site, dar si prin canalele de socializare: Telegram si pe pagina oficiala de Facebook.
   Cristina – YO7JYL

 3. Salutare, nodul de pe acoperisul facultatii din Bucuresti este functional in prezent? Ca detaliu la inceperea emisiei unui mesaj transmis in reteaua rolink este obligatoriu rostirea indicativului?

  1. Buna ziua, DA…repetorul din Bucuresti este activ.
   Conform regulamentului impus de catre ANCOM, DA… este obligatorie, insa nu numai in RoLink, ci in orice banda de radioamatori.
   ’73

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *