Cum îi şade bine radioamatorului modern
Cu hotspot la purtător, staţie portabilă (ideal Motorola, dar merge şi un Baofeng) cu acumulator de capacitate mare, că doar românu-i vorbăreţ, şi abonament cu internet la un operator de telefonie mobilă, evident.
Din enumerarea de mai sus, aproape orice este disponibil în cel mult 2 zile, mai puţin hotspotul, pe care fie îl găseşti la vânzare rar şi uneori la nişte sume ridicole, fie ţi-ai dori să-l construieşti, dar nu ştii de unde să începi.
Pentru că aici, pe 439100.ro, ne-am strâns o mână de oameni care înţelege ce înseamnă “ham spirit” (este spirit, da? ştiu că unii beau ultimul i când sunt puşi faţă în faţă cu un formular incomod), ne-am propus să fim deschişi şi gata să ajutăm orice radioamator care doreşte să construiască un nod portabil/mobil sau, cum i se mai spune de către unii, hotspot.
Deoarece nu o să intru în detalii foarte tehnice, vă prezint succint, fiecare element care compune nodul.
- Schema electronică
O construcţie simplă, care are la baza 3 componente. Orange Pi Zero, modulul RF SA818 şi interfaţa între cele două, a cărei schemă este prezentată mai sus.
ATENŢIE! Schema iniţială omite cuplarea pinului 38 (MIC1N) la masă (GND) iar asta poate cauza preluarea şi amplificarea de zgomot de la orice generator de RF din apropierea nodului, dar în general se limitează la staţia folosită pentru comunicarea cu nodul. Pentru a preveni această problemă, se recomandă modificarea PCB-urilor existente, conform schemei de mai sus. Din fericire, pinul 38 este uşor accesibil, iar componentele folosite pot fi :
C = 470nF – 1uF
R = 200Ohm – 2kOhm
Descoperirea a fost făcută de Cătălin, YO7GQZ, căruia îi mulţumim.
Rezultatul fizic al schemei este un PCB de mici dimensiuni, care se potriveşte “mănuşă” peste minicalculatorul OrangePi.
-
Cablajul imprimat
Realizat la JLCPCB, acesta vine populat cu modulul SA818 şi componentele din schemă. Lista o veţi găsi mai jos, în acest articol.
-
Modulul RF SA818 (VHF sau UHF)
Modulul poate fi cumpărat în varianta VHF sau UHF, de pe Aliexpress. Click aici
-
OrangePi Zero
Se găseşte pe piaţa din România, atunci când stocurile nu sunt 0 (adică 360 zile din an), însă cea mai sigură sursa este, din nou, Aliexpress. Click aici
Puteți intra și în posesia unei carcase pentru nod:
- Lista de componente
Toate piesele necesare pentru popularea cablajului imprimat (exceptând modulul SA818) le puteţi comanda dintr-un singur loc, cu doar câteva click-uri, de la TME. Click aici.
Stocurile pot varia, însă am facut o selecţie cu cele mai ieftine piese (însă nu “uscături”), dimensiunea potrivită şi disponibilitate ridicată.
Pentru pretenţioşi sau pentru cei cărora le pasă de EMI/RFI, se poate opta pentru intercalarea unui filtru ceramic (BPF) pe traseul de RF. Acesta este ieftin, poate fi comandat de aici şi poate fi adăugat la PCB-urile existente relativ uşor. Cablajele imprimate cu solder pad-uri pentru filtru sunt acum disponibile. Detalii aici:
În urma unei comenzi efectuate de curând pentru a popula 10 cablaje, am calculat costurile pe care le implică o singură placă. Acestea le puteţi vedea în poza de mai jos.
-
Antena
Click aici pentru UHF
Click aici pentru VHF
Click aici pentru Dual Band
-
Card microSD
Disponibil la orice magazin cu electronice sau super market. Dimensiunea minima 2GB.
-
Imagine OS
Imaginea este disponibila aici:
https://cutt.ly/RoLinkX
- Carcasă plastic, print 3D
Disponibilă la cerere. Detalii în curând.
Suma estimată pentru finalizarea unui nod este de 220 – 300 RON, iar costurile detaliate sunt următoarele :
Orange Pi Zero + SA818 + Antena = 160 RON
Componente = 38 RON
Carcasa = 3D print (6 RON) / TME Tekal (44 RON)
Card = 15 – 25 RON
Total = 220 – 267 RON
“Rezultatul final, satisfactie maxxxima!”
Cum te putem ajuta :
- Iţi punem la dispoziţie cablajul imprimat (gratuit sau contra unei sume simbolice de 50 bani / PCB)
- Dacă ai dificultăţi de plantare a componentelor, poţi cere să primeşti PCB-ul pre-asamblat cu componentele SMD. Vei plăti NUMAI valoarea brută a pieselor şi numai cantitatea folosită pentru o singură placă (puţini sunt cei care au nevoie de 100 de rezistenţe 🙂 ).
- Te asistăm la configurarea software a programelor necesare pentru conectarea la reţea, oricare dintre ele
- Putem participa la comenzi de grup (OrangePi, SA818, componente), pentru a scuti costurile individuale
Ce poţi face (deja) singur :
- Să-ţi creezi un cont aici https://svx.439100.ro/?m=reg
- Să începi să te bucuri de hobby şi de “ham spirit”, aşa cum o facem noi, cei din spatele RoLink www.439100.ro
Mult succes!
Razvan / YO6NAM
Foarte frumos articol! Vă mulțumesc pentru această informație!👍 Felicitări! ’73 de gigi yo7ffu!
Multumim mult pentru apecieri. Este confirmarea faptului ca este bine si corect ceea ce facem.
Cu drag,
Salutare tuturor. Mulțumesc pentru informare și pentru tot ce faceți. Aș dori să cumpăr un nod gata făcut pe UHF sau VHF. 73!
Salut initiativa voastra, o idee extraordinara pentru dezvoltarea retelei.
Am descarcat si instalat imaginea portabil.img, dar din pacate nu gasesc nicaieri datele de login pentru ssh.
Multumesc si 73!
Dan-YO3GTS
Buna Dan, multumim mult. Uite mai jos:
User: root
Pass: qweasd..!
Suntem aici daca mai ai nevoie de ajutor.
Succes!
’73
Buna ziua! Felicitari pentru initiativa si pentru disponibilitatea de a ajuta! Am si eu rugamintea de sa-mi spuneti cum sa procedez pentru a cumpara 2 cablaje cu piesele smd lipite pe ele. Sunt YO4PEA, Adrian Petroiu, adipetroiu@gmail.com. Multumesc anticipat 73!
Buna Adi, multumim mult. Face parte din pasiunea asta, atat de faina. O sa iti trimit mail, pentru ca sa-mi comunici adresa postala unde putem trimite placutele. De asemenea, vei primi cadou din partea noastra si 2 carcase pentru viitoarele noduri. Ti le vom da personal saptamana viitoare in concediu,cand ajungem in zona Tulcea- Galati.
’73
Cristina
Voi ați pus vreodată un analizor de spectru pe iesirea lui 818? S-ar putea sa va ingroziti! Din schema aia lipsește ceva esențial! Filtru RF la ieșire….nu de alta dar, când emite, arunca în stânga și dreapta tot felul de shit-uri…unele in afara benzii HAM. O să spuneți că nu e putere mare dar….totusi. In cazul in care mi-aș face vreodată un nod în viața asta l-aș face cu o state totuși. Pe de altă parte… promovând atat de agresiv acest gen de noduri sa nu va mire de ce nimeni nu va mai sta pe un repetor, nimeni nu se va mai agita să-și monteze o antena pe balcon și nimeni nu va mai investi în repetoare. Dar este alegerea voastră!
Salut,
Trimite-mi un email cu adresa postala la yo6nam/gmail si-ti expediez luni unul, ca am terminat de curand de plantat inca o serie de PCB-uri.
Razvan / YO6N-AM
Buna seara!
Sunt interesat si eu de un pcb ansamblat + carcasa 3D. ( sper sa nu iasa rosie precum husa de telefon a “Fetilor libere” )
Care este procedura?
Multumesc!
Salutare, Cornel! Evident ca rezolvam orice solicitare, dar problema este ca in clipa de fata, avem doar carcase rosii sau roze… la alegere. Glumesc, evident! Esti pe lista pentru achizitii.
’73
Salut,
Am montat componentele pe o placuta acum urmeaza partea cu sfftware.
Va rog sa-mi spuneti ce program instalez, cum setez parametrii si de unde descarc.
Multumes, 73.
Dorel.
Salut,
Vezi mai sus in articol, “Imagine OS”, descarca fisierul si scrie un card microSD cu imaginea pregatita de Catalin.
Tot ce ai nevoie este deja pre-instalat, dar daca ai dificultati, trimite un email la yo6nam / gmail.
Succes!