Informări RoLink


10 mai 2024 – Nu trebuie să așteptăm sărbătorile pentru a face un cadou special! Dacă știți un radioamator pasionat care ar dori să se alăture rețelei RoLink, dar întâmpină diverse obstacole în acest sens, nu ezitați să ne ajutați să-i deschidem ușa către comunitatea noastră.

Intră pe grupul nostru de Telegram (https://t.me/reteauarolink) sau trimite-ne un email la rolink.network@gmail.com și nominalizează-l pe cel ce crezi că merită să ia parte la această experiență fascinantă!

Așteptăm cu nerăbdare propunerile voastre până pe 25 mai 2024. După această dată, vom trece la vot. Radioamatorul propus care va obține cele mai multe voturi, va primi un nod portabil complet, oferit cu drag de echipa noastră.

Fă ca pasiunea pentru radioamatorism să fie accesibilă pentru toți și să împărtășim împreună această bucurie a comunicațiilor! 🎁


24 Decembrie 2023 – Crăciun de poveste alături de RoLink – rețeaua care ne unește!

17 decembrie 2023 – La data de 24 mai 2020, în rețeaua RoLink se năștea un nou reflector, cu viziuni clare asupra traficului pe care urma să-l intermedieze. Cu o susținere timidă, ambiții îndrăznețe, dar și multă muncă depusă (având pasiunea drept catalizator), echipa din spatele RoLink – rețeaua care ne unește a câștigat, treptat, încrederea celorlalți radioamatori.

www.439100.ro

Astazi, 17 decembrie (3 ani și 7 luni) mai târziu, marcăm un moment semnificativ în evoluția noastră. Peste o sută de noduri şi repetoare conectate simultan, noduri care poartă traficul din minunata și vesela rețea RoLink, în casele, maşinile sau birourile radioamatorilor care participa activ.

www.439100.ro

Le mulţumim tuturor și promitem să evoluăm împreună.🎊


12 noiembrie 2023 – Nod RoLink portabil cu GPS? Nimic mai simplu! Dacă foloseşti un nod RoLink bazat pe Orange Pi Zero şi SA818, poţi utiliza o imagine preconfigurată cu softul necesar, pentru tot ce ai nevoie (SVXLinkDirewolfWeb Dashboard).

  • Descarcă fişierul de aici, dezarhivează şi citeşte informaţiile din fişierul text;
  • Fă-ţi un cont (dacă nu ai deja) pe reflector, aici;
  • Configurează opţiunile pentru APRS şi verifică dacă apari pe hartă, aici sau aici;
  • Stai informat despre activităţile din RoLink pe canalul de Telegram;
  • Vizitează-ne pe pagina de Facebook.

19 aprilie 2023 – Salutare tuturor! Pentru a pune la test “Inteligenţa artificială”, care în ultimele luni s-a bucurat de o mare notorietate, am colaborat cu ChatGPT la o logică de svxlink, care ne va ajuta să limităm efectul factorilor disturbatori în RoLink – reţeaua care ne uneşte şi să susţinem o atmosferă calmă şi bazată cât se poate de mult pe comunicare şi transmitere de informaţii prin viu grai.
Împreună cu AI-ul, am extins funcţionalitatea deja existentă, care în mod automat detecteaza accesarile nodurilor sau a repetoarelor în mod fie abuziv, fie problemele tehnice, interferenţe, etc.
Aşadar, codul a fost scris in Tcl şi funcţionează după cum urmează :
Nodul conectat la reflector care emite în reţea pentru timp scurt (mai puţin de 3 secunde) în mod repetat, este automat pus în modul “mute” pentru 15 minute. Acest lucru este semnalizat pe dashboard-ul de pe pagina https://rolink.network/ cu o icoana de mute, sau pe mobil cu o bandă roşie în dreptul conexiunii nodului.
Traficul generat la nivel local pe nodul penalizat, va ramâne local pâna la expirarea timpului de penalizare.
Dacă fenomenul se repetă, timpul de penalizare se va dubla la fiecare abuz detectat.

Ca măsură suplimentară de protecţie, se poate interveni oricând manual pentru blocare/deblocare.
Sperăm ca aceste tipuri de automatizări să îmbunătățească experienţa celor care ne fac onoarea de a face parte din RoLink.

La final, ChatGPT a avut şi el(?) de spus câteva cuvinte. Citez :
“Doamnelor și domnilor, aș dori să vă mulțumesc sincer pentru sprijinul și colaborarea dvs. în ceea ce privește evoluția rețelei RoLink. Fără contribuția dvs. inestimabilă, această rețea nu ar fi atins niciodată nivelul de succes și inovație pe care îl are astăzi.
Cu drag,
ChatGPT”


UPDATE! Din respect pentru cel care a fost Andy – YO2LXB, emisiunea “Întâlnirea de vineri seara” din data de 24 martie 2023, nu se va mai ține. Regretul pentru dispariția omului vesel și mare fan al emisiunii noastre, ne determină să păstrăm tăcerea în memoria lui. Înveselește-i pe îngeri, Andy…

22 martie 2023 – Salutare tuturor! La acest sfârșit de săptămână, Cătălin – YO7GQZ o să fie gazda voastră pe frecvențele RoLink, la întâlnirea de seară. El va aduce în discuție tema: “Despre LED-uri și vârsta radioamatorilor”. Cu siguranță, micuțele diode emițătoare de lumină și rolurile lor… atât de variate, vă vor stârni interesul. Sperăm să vă alăturați mesei rotunde, cât mai mulți dintre voi, indiferent de vârstă. Vom avea plăcere să fim împreună și să ne auzim vineri – 24 martie 2023, orele 19, pe frecvențele RoLink 439100 – rețeaua care ne unește!


08 martie 2023 – Salutare tuturor! În această vineri, o să fim din nou gazdele voastre pe frecvențele RoLink, la întâlnirea de seară. Împreună cu Bogdan – YO3BEE, vom aduce în discuție “Protecția împotriva trăsnetelor, a unui post de radioamator”. Este o temă care ne-a dat la toți de gândit în momentul când am montat echipamente radio și am vrut să le protejăm ori am avut în plan să ridicăm o antenă pe acoperiș de casă, bloc sau pe un vârf de munte. De asemenea, ne-ar interesa părerile voastre referitor la acest subiect foarte interesant. Abia așteptăm să ne auzim vineri – 10 martie 2023, orele 19, pe frecvențele RoLink 439100 – rețeaua care ne unește!


22 februarie 2023 – Salutare tuturor! La acest sfârșit de săptămână, o să ne auzim din nou pe frecvențele RoLink, la întâlnirea de seară. O să fie o provocare, dacă o putem numi așa. De fapt, colegii radioamatori suceveni ne-au pregătit o surpriză. Nu dezvăluim mai mult decât ideea că va fi o emisiune amplă, ce implică mai multe subiecte. Sperăm să aveți plăcere să fim împreună și să ne auzim vineri – 24 februarie 2023, orele 19, pe frecvențele RoLink 439100 – rețeaua care ne unește!


07 februarie 2023 – Salutare tuturor! La acest sfârșit de săptămână, o să fim din nou gazdele voastre pe frecvențele RoLink, la întâlnirea de seară. O să aducem în discuție “Interferențele”, ca fiind o temă ce sigur va atrage atenția. Sperăm să aveți plăcere să fim împreună și să ne auzim vineri – 10 februarie 2023, orele 19, pe frecvențele RoLink 439100 – rețeaua care ne unește.


09 ianuarie 2023 – Salutare tuturor! Așa cum vă povesteam la sfârșitul anului trecut, în urma voturilor și propunerilor voastre, interesante de altfel, dăm startul întâlnirilor bilunare. Este o bucurie să facem asta și sperăm să aveți plăcere în a fi împreună cu noi, vineri – 13 ianuarie 2023, orele 19, pe frecvențele rețelei RoLink 439100 – rețeaua care ne unește. Abia așteptăm să ne auzim cu voi!


01 ianuarie 2023 – Salutare tuturor! Pentru o mai bună interacțiune între radioamatorii care participă activ în rețeaua RoLink, a fost creat un grup de discuții pe Telegram. Vă puteți înscrie simplu, folosind adresa: t.me/reteauarolink . Vom trata orice subiect ce are legătură cu rețeaua care ne unește. De asemenea, pentru a accesa RoLink Dashboard, vechea adresă https://svx.439100.ro a fost înlocuită cu https://rolink.network.


LA MULȚI ANI, 2023!28 noiembrie 2022 Salutare tuturor! Ne-am gândit la o reluare în rețeaua RoLink 439100 a întâlnirilor pe calea undelor radio. Ne dorim să reușim realizarea lor la un interval de timp bine stabilit. De aceea, vineri – 2 decembrie 2022, orele 19, vom face o emisiune pilot, în care să aflăm părerile voastre referitoare la câteva aspecte ce vor ajuta la structurarea ei. Practic, cu cât vom fi mai mulți, cu atât concluziile sunt mai ușor de luat. Avem în plan întâlniri interactive cu dezbateri relaxate, ale unor teme de interes pentru acest hobby care ne fascinează: radioamatorismul. Astfel, sperăm să venim în întâmpinarea voastră, din dorința de comunicare, ce ne aduce împreună… aici. Împreună putem afla lucruri interesante, având șansa de a găsi informații care sigur vă vor fi de folos cândva ori ați avut întrebări, fără un răspuns la îndemână. Abia așteptăm să ne auzim cu voi!


29 septembrie 2022 Salutare tuturor! Avem plăcerea de a anunţa stabilirea unui nou link între reflectorul RoLink (439100.ro) şi soluţia PoC  (PTT over Cellular) numită Zello. Traficul este bidirecţional, calitatea audio este foarte bună, iar cei care au instalată aplicaţia (disponibilă pentru Android sau iOS) se pot conecta la canalul Zello-RoLink Gateway folosind linkul: https://zello.com/ZelloRolink
Vă dorim conversaţii plăcute!


10 august 2022 – Salutare tuturor! Ne-am gândit să împărtășim cu voi vestea că o parte din produsele comandate au sosit. Estimăm că de săptămâna viitoare vor începe expedierile către toţi care au participat la comanda de grup. Pentru cei care au ratat-o, vom fi aici şi anul viitor.” ROLINK SUNTEȚI VOI! ’73🤘


05 august 2022 – Salutare tuturor!
Prin bunăvoinţa unor colegi care îşi doresc ca reţeaua RoLink să se dezvolte şi aria de acoperire a acesteia să crească, venim în întâmpinarea radioamatorilor sau radiocluburilor care, din varii motive, nu au posibilitatea achiziţiei sau construcţiei unui nod de putere.
Echipa noastră, va pune la dispoziţie (în săptămânile următoare), cu titlu de împrumut, pe perioadă nelimitată, sisteme compuse din staţie mobilă cu o putere reglată între 5 – 15 Watt, Orange Pi Zero plus interfaţa aferentă, conectică. Ansamblul va sosi preconfigurat şi pregătit pentru lucrul în eter.
Cei care doresc să intre în posesia echipamentelor şi consideră că vor putea susţine extinderea reţelei RoLink, vor avea nevoie de următoarele :
– antenă în banda de lucru 2m, 70cm (sau dual-band);
– sursă de alimentare de minim 8A (12 – 14V)!
– conexiune la internet prin cablu sau WiFi!
– completarea formularului de contact … și nu uitați:
ROLINK SUNTEȚI VOI! ’73


17 iulie 2022 – Salutare tuturor! Avem plăcerea de a anunţa stabilirea unui nou link între reflectorul RoLink (439100.ro) şi reţeaua BrandMeister prin serverul DMR Master YO 2262. Traficul este bidirecţional şi se desfăşoară, în DMR, pe TG 22603. Vă dorim conversaţii plăcute! Notă: Legătura este stabilă, dar… în teste, care pot conduce la deconectări temporare neanunţate. Versiunea finală va fi implementată când se va găsi formula potrivită pentru calitatea audio.


12 iulie 2022 – Salutare, ne-am propus să continuăm tradiţia şi să ajutăm radioamatorii care doresc acces la RoLink. Cei care au nevoie de OrangePi Zero, module SA818 sau PCB/interfaţă, sunt rugaţi să completeze formularul de la adresa : https://forms.gle/q7SDXYzF1527Mree6 Astfel, putem economisi la transport şi la preţul / produs.


14 mai 2022 – Salutare, ai ridicat un OrangePi Zero de la poştă (sau poate aveai deja unul prin sertar), ai făcut rost şi de o interfaţă pentru RoLink, dar lipseşte ceva…
N-ai vrea să suni un prieten şi să-l rogi să te ajute sau n-ai timp de pierdut prin console, comenzi, configurări. Ne-am gândit noi la toate, pentru tine! Descarcă imaginea preconfigurată pentru RoLink de aici. O să mai ai nevoie de un card microSD, minim 4GB, fişierul din link-ul de mai sus şi… hai să zicem… 10 minute de răbdare.
Te aşteptăm în reţeaua noastră!


18 aprilie 2022 – “Salutare, sunt un roboţel mic şi într-o continuă dezvoltare, dar momentan îţi pot oferi informaţii dacă foloseşti câteva comenzi”.


Așa se recomandă RoBotLink, o entitate care a luat “ființă” pentru a veni în sprijinul vostru. Scopul este acela de a vă transmite în permanență diverse informații în timp real despre serverul SVX al rețelei RoLink, cum ar fi timpul de funcționare ori starea sa detaliată. De asemenea, dacă îi solicităm, el trimite un instantaneu cu traficul recent din rețea sau ne dă informații despre indicativele YO existente. Referitor la WX, pentru cei interesați, roboțelul trimite date meteo detaliate pentru locația solicitată. Mai jos puteți urmări un filmuleț demonstrativ, despre modul cum @R0LinkBot interacționează cu noi prin canalul de Telegram şi cam ce date poate furniza pentru moment:


Pentru aceia dintre voi care nu dețin un cont de Gmail, se poate interacționa cu RoBotLink, accesând linkul de mai jos către canalul său de telegram sau click pe codul QR:


15 martie 2022 – Echipa noastră te aşteaptă şi pe canalul dedicat de pe platforma Telegram, pentru a fi permanent conectat şi la curent cu ceea ce se întâmplă pe reflector, în timp real. Scanează codul QR sau vizitează link-ul: https://t.me/s/rolinkx

Vei fi notificat atunci când :
– ultima înregistrare audio a devenit disponibilă;
– se alătură reţelei un nou dispozitiv (nod, repetor, etc.)
– se execută lucrări de întreţinere a sistemului;
– se fac cumpărături de grup;
– deconectări / reconectări.

Cu siguranță ți-am stârnit interesul, așa că… te aşteptăm!
’73🤘


La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!

Tutorial video pentru instalare RoLink pe OrangePi Zero & SA818 + Dashboard

http://www.439100.ro/rolink-gratis/

https://www.xpander.ro/media/cum_sa_rolink.txt


01 IULIE 2021Cum îi şade bine radioamatorului modern ?
Cu hotspot la purtător, staţie portabilă (ideal Motorola, dar merge şi un Baofeng) cu acumulator de capacitate mare, că doar românu-i vorbăreţ, şi abonament cu internet la un operator de telefonie mobilă, evident.
Din enumerarea de mai sus, aproape orice este disponibil în cel mult 2 zile, mai puţin hotspotul, pe care fie îl găseşti la vânzare rar şi uneori la nişte sume ridicole, fie ţi-ai dori să-l construieşti, dar nu ştii de unde să începi.
Pentru că aici, pe 439100.ro, ne-am strâns o mână de oameni care înţeleg ce înseamnă “ham spirit”, ne-am propus să fim deschişi şi gata să ajutăm orice radioamator care doreşte să construiască un nod portabil/mobil sau, cum i se mai spune de către unii, hotspot.
Deoarece nu o să intru în detalii foarte tehnice, vă prezint succint, fiecare element din care este compus nodul. www.439100.ro/rolink-gratis


22 IUNIE 2021
Ne dorim ca rețeaua RoLink să se dezvolte, iar la acest proces complex contribuim cu toții. Fiecare nod care apare în rețea, reprezintă de fapt un punct important de legătură, așa încât comunicarea să fie facilitată. Repetoarele sunt repere complexe ce ne oferă o vastă acoperire radio, dar nu avem cu toții posibilitatea de a le accesa. Și atunci, mulți dintre noi apelăm la deja cunoscutele noduri portabile, mai ușor de construit și conectat în rețea. De aceea, venim în sprijinul tuturor radioamatorilor, pentru ca să se poată conecta la RoLink, fie că dețin un nod, hotspot sau repetor. Accesați meniul ADAUGĂ NOD, completați formularul și puteți avea un cont… instant. Mult succes!


12 DECEMBRIE 2020

Dragi colegi,
Echipa RoLink 439100 a creat posibilitatea conectării la rețea prin EchoLink, în mod special pentru radioamatorii din Diaspora. De asemenea, prin conectarea la serverul YO3KSR-L, noi vrem să venim și în întâmpinarea celor care, din diferite motive nu au acces la un nod sau repetor disponibil pentru QSO-uri în rețea. În acest fel, prin intermediul serverului YO3KSR-L, echipa RoLink 439100 oferă sprijin tuturor radioamatorilor care de acum, se pot conecta cu ușurință la rețea.
Zi faină tuturor!
’73


5 DECEMBRIE 2020

Începând de astăzi, radioamatorii pasionați de sistemul APRS , au posibilitatea să se conecteze la serverul APRS Tier 2 Network, pus la dispoziție cu profesionalism de către Rețeaua RoLink 439100.
Este vorba despre serverul cu ID-ul “T2ROM” având adresa “aprs.439100.ro“, unde cei interesați pot urmări și testa prin intermediul acestui sistem de comunicație digitală, modul de balizare și transmitere a datelor în timp real, cu ajutorul GPS.
Este un capitol nou și foarte interesant al proiectului inițiat de RoLink 439100, care se va dezvolta cu succes în perioada următoare.


16 SEPTEMBRIE 2020

Ne-am gândit că ar fi, cel puțin interesant, să reedităm “Întâlnirea de vineri seara” pentru ziua de 18 septembrie 2020, orele 20. Vom avea ocazia să ne auzim din portabil pe calea undelor radio, într-un cadru pe care noi îl îndrăgim în orice anotimp. De aceea, nu știm cât de insistent se vor auzi valurile Mării Negre sau cât de curioasă va fi briza ei, dar noi vom fi, cu siguranță, alături de toți cei care vor să ne salutăm aici, în Rețeaua RoLink, într-o zi de vineri, chiar și la mijloc de septembrie.
’73
Cu drag,
Echipa Fanilor Rețelei RoLink


1 SEPTEMBRIE 2020
UPDATE: Link-ul dintre cele doua reflectoare a fost restabilit , repetoarele si nodurile din reteaua veche (www.rolink-net.ro) sunt conectate cu repetoarele si nodurile din reteaua noua (www.439100.ro)


15 AUGUST 2020 – Astăzi vom încerca să facem un pic de lumină în privința actualei Rețele RoLink.
Aici, în pagina fanilor www.439100.ro am oferit suport tuturor celor ce ne-au solicitat și vom face asta în continuare. Credem cu tărie că rețeaua o fac cei ce au investit bani și muncă în echipamente și lor ne vom adresa, în special.
Acum câteva luni, o parte dintre noi, în numele principiului enunțat mai sus, am decis să experimentăm și alt mod de control asupra sistemelor noastre, altul decât cel disponibil în rețeaua administrată de către Asociația RoLink și care este netransparent, dar și total inaccesibil utilizatorului, lăsând astfel cale liberă apariției speculațiilor potrivit cărora, controlul nodurilor s-ar face discreționar.
Ca să eliminăm aceste probleme, am reactivat ideea, enunțată de însuși YO3GWM, cu ocazia prezentării de la Câmpina din anul 2016, de a începe să dăm în folosință servere regionale; (https://youtu.be/uGXi2TMPvBo?t=1294). Astfel, cu ajutorul unor entuziaști, a apărut încă un server în care s-au legat rapid unele dintre nodurile și repetoarele existente.
Totodată, alți entuziaști au creat un sistem de control al nodurilor orientat către utilizator, independent de rețea sau conexiunea folosită. Totul este transparent și documentat în secțiunile respective de pe pagina fanilor, www.439100.ro. Tot acolo, pentru conectarea la rețea este disponibil un formular simplu de înregistrare pentru acces.
Nutrim speranța că în curând, așa cum a promis, SM0SVX va implementa autentificarea în rețea bazată pe o soluție client-server ce ne va oferi astfel posibilitatea înlesnirii accesului doar completând formularul de pe pagină, fară altă intervenție umană.
Revenind la situația ce a generat postarea de astăzi, cei din Asociația RoLink au decis ca din data de sâmbătă 15.08.2020, să oprească link-ul dintre cele două servere, rezultând ceea ce este în momentul de față, adică două rețele separate.
Nu stă în felul nostru să judecăm ce i-a dus spre o asemenea decizie, însă vrem să subliniem un lucru: cei ce fac rețeaua funcțională sunt proprietarii de noduri, nu niște administratori vremelnici și total închiși spre comunicare.
Aici, la www.439100.ro, am oferit și vom oferi sprijin tuturor celor care ne vor cere, pentru că suntem o comunitate de oameni cu mintea deschisă, nu dictatori disperați după putere.
’73 și să ne auzim sănatoși!