Istoria RoLink

Această pagină se vrea o cronologie a ceea ce s-a întâmplat de-a lungul timpului, de la începuturile rețelei și până la momentul actual. Vor fi prezentate în ordinea întâmplării faptelor, diverse evenimente care au marcat evoluția rețelei RoLink.

11 octombrie 2012 – Marchez (n.r. Cătălin – YO7GQZ) acest eveniment ca punct de plecare al ideii de RoLink. Este data instălării repetorului R0X de pe dealul Mățău (1017 metri), de lângă Câmpulung Muscel. O bună perioadă de timp, acest repetor va juca un rol major în evoluția rețelei. Veți întelege pe parcurs de ce.

YO7HHE,YO7GQZ

09 februarie 2013 – Este pus în funcțiune la Pitești, în podul casei lui YO7GQZ, sistemul Echolink, piatra de temelie care va servi apoi la dezvoltarea rețelei. Sistemul funcționează inițial în modul simplex, dar ulterior va fi pus pe frecvența repetorului R0X de pe dealul Mățău.

Nod RoLink arhaic

Pe parcursul anului 2013, Cătălin – YO7GQZ începe să testeze diverse microsisteme (Raspberry Pi, cubieboard) și soft-ul voip ce poate funcționa pe acestea – SVXLink. Legătura pe repetorul R0X se permanentizează și apare ideea interconectării cu alte sisteme sau puncte separate de recepție/emisie.

21 aprilie 2014 – Este gata primul sistem independent portabil conectabil la Echolink sau alt sistem cu SVXLink. Selecția se putea face cu tonuri DTMF.

Pe parcursul anului, sistemul din poză se folosește în diverse situații, inclusiv din afara țării. Cătălin – YO7GQZ foloseşte intens modul de conectare ca și transceiver separat, prin modulul RemoteTrx din SVXLink. Particularitatea sistemului constă în faptul că SVXLink se conectează la RemoteTrx, nu invers. Deci, întotdeauna serverul va trebui să cunoască adresa IP a clientului. Cum în reţelele din spatele unui router, sau în cele mobile, acest lucru nu este posibil, apare necesitatea de a de folosi un server VPN.

Septembrie 2014 – YO4ISC și YO3GWM iau cunoștință de sistem, se oferă să aducă stații în rețea și să producă niște interfețe pentru eventuale noduri.

Martie 2015 – YO6ZO se oferă ca și tester și primeşte de la YO7GQZ primul sistem fără parte radio. Dacă nu v-ați dat seama, este același Raspberry Pi de la începuturi. Acesta fusese deja înlocuit de mai noul Orange Pi, sistem ce va deveni ulterior predominant în rețea. Deja aveam pe acesta 2 sesiuni de SVXLink rulând în paralel, una pentru repetorul R0X și alta pentru ce avea să fie mai apoi, Rețeaua RoLink.

Trebuie să spun (n.r. YO7GQZ) că în testele cu Echolink, descopăr emisiunea de QTC duminical a radioclubului bistrițean YO5KUC și implementez o automatizare de conectare pe durata acesteia, prin intermediul nodului Echolink de la mine, denumit pe atunci YO7JYL-L.

Cumva, rețeaua începe să se sedimenteze, astfel că, prin Echolink sunt acum interconectate : YO7JYL-L, YO4ISC-L,YO9CMF-L,YO3GWM-L.

Apar primele interfețe produse de către YO4ISC cu Orange Pi PC și stații Motorola.

28 iunie 2015 – În cadrul emisiunii QTC Duminical, YO7GQZ prezintă pentru prima dată sistemul ce se dorește a se dezvolta în banda de 70 cm. În cele trei localități menționate, se folosește frecvența de 432.775 MHz.

Octombrie 2015 – YO7GQZ instalează primul server dedicat și o interfață web de monitorizare/administrare. Se experimentează cu Orange Pi și se trece, definitiv, de la legătura prin Echolink, la cea dedicată prin RemoteTrx, inclusă în pachetul SVXLink.

17 octombrie 2015 – Într-un QSO cu YO9CMF, YO7GQZ foloseşte combinaţia RoLink” pentru a denumi noua rețea care se născuse. Începând cu aceasă dată, numele de RoLink va fi tot mai des auzit de către comunitatea radioamatorilor din YO. Așa să-i rămână numele!

10 noiembrie 2015 – Apare primul articol de prezentare. În momentul publicării erau deja active noduri radio în Adjud, Bucureşti, Călărași, Constanța, Pitești şi Sibiu.
Sistemul, de la faza inițială, a pornit cu niște noduri pe frecvențe simplex, în ideea că, un radioamator care treversează țara în localitatile deservite de acestea, să nu caute aleator frecvențe, tonuri CTCSS, etc.
Pe masură ce reţeaua s-a extins, a apărut necesitatea ca în orașele mari, să se treacă pe sisteme tip repetor, deoarece chiar dacă stația mobilă/portabilă intră pe un link simplex, să poată fi auzită și de către eventualii corespondenți din acel oraș şi/sau zonele adiacente.
Astfel, Claudiu – YO4FYQ a găsit frecvența de 439.225 MHz care era liberă și la vecini, suspect de liberă și de repetoare și care se termina în 225… frecvență extrem de cunoscută în țară.
Acest fapt suna “al naibii de bine”, era și uşor de reținut, era ok în orașe unde este FTTB. Primele probleme le-a descoperit YO3GWM, când, ieșind din București, a constatat că nu se poate recepționa nimic pe frecvența respectivă, apoi YO9CMF și în cele din urmă eu (YO7GQZ), cu ocazia unei deplasări la Câmpulung Muscel.
Am decis, cu părere de rău, schimbarea frecvenței respective, din motiv de interferențe puternice în zonele rurale deservite de firmele de CATV.

24 noiembrie 2015 – Apare primul repetor din rețea, la Pitești, pe frecvența 439.100 MHz.

01 decembrie 2015 – YO7GQZ introduce intonarea automată a primei strofe din imnul României în rețeaua RoLink, cu ocazia celebrării Zilei Naționale.

31 decembrie 2015 – Primul repetor instalat în locație definitivă la București, pe frecvența de 439.100 MHz (ulterior se va schimba frecvența în 439.075 MHz). În lipsa unui site oficial de prezentare, articolul apare AICI.

11 februarie 2016 – Lucian – YO9INA deschide un topic pe forumul radioamatorilor, încercând să aducă în discuție frecvențele pe care ar trebui să continue dezvoltarea în banda de 2m (VHF). Îmi exprim părerea personală (n.r. YO7GQZ) că ar trebui să folosim numai frecvențe din banda de 70cm (UHF) pentru RoLink și să combinăm toate punctele de acces cu puncte APRS, pe principiul o staţie de 70cm sau un repetor în banda de 70cm, plus o stație de 2m (VHF) pentru APRS cu un diplexor care să combine sistemele pe o singură antenă dual band, iar în mesajul trimis catre APRS să fie inclusă și frecvența nodului RoLink. Cum nu peste tot este posibilă utilizarea benzii de 70cm, este foarte bine să fie alese și două frecvențe din banda de 2m care să nu interfereze cu frecvențele folosite local, de ani de zile, pentru QSO-uri radioamatorilor din regiune. Într-un final, se aleg 145.2375, 145.2875, 145.3375 (aceastea fiind folosite ca şi Gateway în planul de banda IARU) cu ceva excepţii pentru zonele unde poate nu toată lumea are stații cu pas de 12,5 KHz. Încercând astfel o standardizare a frecvențelor folosite în rețea, rămân de bază următoarele : 439.100 MHz, 439.075 MHz și 439.050 MHz.

Tot atunci propun (n.r. YO7GQZ) ca stațiile simplex folosite ca și noduri de putere, să fie programate în regim de repetor, tocmai pentru a păstra planul de bandă și cvasiunicitatea frecvenței rețelei. Propunerea este privită cu scepticism de către comunitate și respinsă cu vehemență de către YO3GWM, fără însă ca acesta să vină și cu argumente logice în sprijinul său. Cu toată această opozitie, apar noduri cu o singură stație programată în regim de repetor, la Brașov și Caracal.

24 februarie 2016 – YO7GQZ cumpără domeniul web 439100.ro ce va deveni, pentru un timp, pagina oficială a rețelei.

12 martie 2016 – La Pitești se instalează repetorul YO7F, primul din rețea și tot primul autorizat. Locația sa este pe nocturna de la Stadionul Municipal, la aproximativ 70 m înălțime față de sol.

Deoarece nu este acces la internet în zonă, acesta folosește o stație de link pentru a intra în rețea. Apare deci un nou concept, acela de a folosi repetorul pentru conversații locale, fără ton, sau cu ton CTCSS pentru a accesa rețeaua RoLink.

7 aprilie 2016 – YO9INA creează “grupul de WhatsApp”, numit RoLink. Acesta va fi, pentru multă vreme, locul de întâlnire al echipei, unde am dezbătut (n.r. YO7JYL) probleme ivite pe parcursul timpului, dar și idei cu soluții pentru rezolvarea lor. De asemenea, pe acelaşi grup s-au stabilit întâlniri de vară (cum ar fi cea de la Pârâul Rece) sau iarnă (de la Păltiniș) pentru socializarea “în video”. Tot în cadrul acestui grup, s-au pus bazele viitoarei Asociații RoLink, care tacit, voia să pecetluiască unirea noastră ca echipă, dar din păcate… nu ca oameni.

1 mai 2016 – În grup este adăugat YO8RXT. Cu Adrian se începuse colaborarea de ceva vreme, însă prin adaugarea lui, comunicarea trece la un alt nivel. În acel moment, administrarea rețelei era asigurată de către YO9INA, YO7GQZ, YO7JYL, YO3IXW, YO3GWM, YO4ISC. Adrian se apucă de crearea paginii de administrare și urcă lucrurile pe următoarea treaptă. Totodată, se implică activ în configurarea nodurilor și la modificări aduse surselor software pentru nodurile client, având ca deziderat crearea unui sistem care să poată fi instalat și configurat în câteva minute. Eu (YO7GQZ) renunț la partea de administrare a serverelor, acordându-i lui YO8RXT toată încrederea. A fost prima decizie bună pe care am luat-o.

1 iunie 2016 – Se lansează pagina “oficială” RoLink www.439100.ro.

06 iunie 2016 – Prin intermediul site-ului, ne contactează Dumitru – ER1VOX, cerând ajutor pentru instalarea unui sistem în Republica Moldova. Începând din acel moment, Dumi va deveni o prezență pitorească în rețea.

16 iulie 2016 – YO6ZO își vede visul împlinit. Se instalează repetor la Păltiniș, printr-o colaboare între radioamatori, cum rar se găsește. Detaliile sunt imortalizate AICI de către Cristina – YO7JYL care, cu această ocazie devine și editorul paginilor de pe site.

YO7GQZ

9 august 2016 – Repetorul YO2R din Timișoara emite pentru prima dată în rețea. Ce-i drept, pregătirea locației, procurarea stațiilor, antene, internet și tot ceea ce a ținut de repetor, inclusiv demersurile pentru autorizare, au fost început cu câteva luni bune înainte.

23 septembrie 2016 – Ciprian – YO2LOR susține o prezentare despre repetorul RoLink, în cadrul Simpozionului de la Timișoara.

24 septembrie 2016 – ER1VOX montează la Chișinău un repetor RoLink pe frecvența 438.650 MHz. Repetorul a funcționat o perioadă, realizându-se astfel o mică unire a României cu Republica Moldova.

13 noiembrie 2016 – Apărem oficial și pe social media cu pagina Facebook.

25 decembrie 2016 – În cadrul întâlnirii anuale de la Câmpina, în premieră și în mod exceptional, prin implicarea lui Florin – YO9IIE, are loc o prezentare a rețelei RoLink. Detalii AICI.

YO7GQZ, YO7JYL, YO3GWM

5 martie 2017 – Are loc o prezentare RoLink în cadrul ședinței de primăvară a Radioclubului de la Bistrița – YO5KUC. Participă YO8RXT, YO4ISC, YO3GWM.

26 martie 2017 – Se instalează un repetor RoLink pe Vf. Heniu, folosind frecvenţa de 439.075 MHz cu ecart de -7.6 MHz.

10 mai 2017 – Apare un nou reper pe harta RoLink: Oravița va avea montat un repetor în rețea.

30 iunie 2017 – Are loc prima întâlnire RoLink, la Pârâul Rece. Cu o participare numeroasă, suntem onorați de vizita brașovenilor Răzvan – YO6NAM, Sergiu – YO6IOG, Raul – YO6TT (fost YO6IXB) din echipa XPANDER, alături de care se creionează o colaborare ulterioară. Detalii AICI.

19 august 2017 – În urma invitației primite de la YO4ISC, ne întâlnim… aproape toți cei din echipa inițială, la spectacolul aerian – AEROMANIA de la Tuzla. Lipșeste doar YO3GWM…

23 octombrie 2017 – Împreună cu Dan – YO7IST se instalează pe frecvența 439.050 Mhz repetorul din masivul Făgăraș, mai exact la locația “Muntele lui Florea”. Inițial funcționează ca și repetor de sine stătător, din cauză că nu există internet. Se probează câteva link-uri dinspre Pitești, dar nu funcționează corespunzător; într-un final, se adaugă un stick USB de date mobile și un microsistem Orange Pi PC, interfaţa aferentă și se conectează direct la rețeaua RoLink. Se profită de acest fapt și se adaugă și camerele web ce oferă imagini fascinante. Detalii AICI.

24 octombrie 2017 – Echipa primește o invitație din partea radioclubului YO5KUC, de a participa la cea de-a II-a ediție a Summit-ului de la Bistrița, întâlnire prietenească, cu caracter științific, în cadrul căreia membrii ai comunității noastre urmau a împărtăși și a prezenta, cu lux de amănunte, câteva dintre realizările și proiectele lor.

18 noiembrie 2017 – Dăm curs participării și aparem cu o prezentare a proiectului RoLink; detalii AICI. În premieră, avem și o interfață bazată pe cablaj PCB, ce va echipa nodurile și repetoarele ulterioare.

10 februarie 2018 – Cu ocazia unei revizii la repetorul de la Păltiniș, are loc o reuniune ad-hoc. Se discută aprins despre problemele din rețea și se pun bazele viitoarei Asociații RoLink. Detalii AICI.

10 martie 2018 – La București se semnează actele asociației. Membrii fondatori sunt: YO4ISC (președinte), YO3GWM (vicepreședinte), YO7JYL (trezorier), YO7GQZ, YO8RXT, YO3IXW (secretar), YO6PVO, YO9INA. Asociația are ca scop promovarea și dezvoltarea radioamatorismului din România, iar ca obiective, schimbul liber de idei și informații în domeniul radioamatorismului, dar și a activităților conexe pe plan national si internațional. De asemenea, asociaţia voia să promoveze radioamatorismul ca activitate cu beneficii sociale, respectarea valorilor radioamatorismului („Ham Spirit”) și respectarea Regulamentului de comunicații pentru serviciul de amator din România, dar și a reglementărilor internaționale.

22 septembrie 2018 – Pe fondul unor divergențe legate de administrarea rețelei, YO3GWM trimite un email prin care anunță părăsirea grupării. El întrerupsese comunicarea pe grup cu ceva timp înainte, pe fondul unei alte dispute legate de frecvențele recomandate în cadrul reţelei.

31 octombrie 2018 – YO7JYL și YO7GQZ întrerup comunicarea cu grupul, pe fondul acelorași diferende nerezolvabile legate de administrare. Un experiment pus la cale de către YO4ISC, lăsase rețeaua fără niciun fel de admnistrare, fiind dezactivată inclusiv protecția automată dezvoltată de-a lungul timpului de către YO8RXT.

17 august 2019 – YO6NAM instalează un nod de putere cu o arie de acoperire foarte întinsă, pe Vf. Postăvaru, având frecvența 145.300 MHz.

25 septembrie 2019 – Se instalează un nou repetor RoLink pe înălțimi: Vf. Toaca… pe vremea când pasiunea radio cucerea un apus de soare.

24 mai 2020 – Cătălin – YO3CAT vine cu propunerea de a crea un reflector nou, găzduit într-un data-center. Propunerea este acceptată, iar câteva noduri și repetoare se mută pe noul reflector. YO3CAT construieşte o interfață web de monitorizare, iar YO6NAM produce un script pentru administrarea și controlul nodurilor, script al cărui cod sursă este făcut public și oferit gratuit pe github. Detalii AICI și AICI.

31 mai 2020 – YO4ISC își anunță demisia din funcţia de preşedinte al asociatiei RoLink.

16 iunie 2020 – YO3GWM își anunță demisia din funcţia de vicepreşedinte al asociatiei RoLink.

02 iulie 2020 – Un nou repetor este urcat în vârf de munte, deoarece pe Vf. Tâmpa, YO6NAM instalează echipamentele ce vor funcționa pe frecvența 439.050 MHz. Repetorul este donat de către Cornel – YO3IFO iar interfaţa + Orange Pi PC de către Cătălin (YO7GQZ).

19 iulie 2020 – YO7JYL își anunță demisia din funcția de trezorier și tot atunci, YO7JYL si YO7GQZ își anunță retragerea din calitatea de membri ai asociației RoLink. În aproximativ aceeași perioadă de timp, YO3IXW și YO6PVO, procedează la fel.

15 august 2020 – YO3GWM cere tăierea legăturilor dintre cele două reflectoare! Ruperea rețelei durează aproximativ două saptămâni, după care se revine asupra deciziei, în urma unei dezbateri aprinse în cadrul QTC-ul duminical de la Bistriţa.

21 august 2020 – Debutează prima emisiune “Întâlnirea de vineri seara”, susținută de YO7JYL și YO7GQZ. Detaliile sunt AICI începând cu min. 9:08.

31 octombrie 2020 – Se montează un repetor în București, pe Casa Presei Libere. Frecvența este 439.100 MHz. Din păcate, a avut viață scurtă, desființându-se la începutul lunii iunie 2021 din cauza controverselor privind protecţia automată instalată pe acest repetor.

07 noiembrie 2020 – YO3CAT anunță că nu mai poate “ține” reflectorul pe care îl crease cu câteva luni în urmă. La finalul discuției pe care acesta a avut-o cu YO7JYL, iar Cristina, la rândul ei, cu Răzvan, pentru a nu se destabiliza reţeaua, YO6NAM se oferă să preia de la YO3CAT, parte din ce se devoltase deja şi să mute reflectorul pe infrastructura proprie, reflector pe care-l găzduiește și în prezent. Tot atunci, se adaugă interfața web de înregistrare a nodurilor/repetoarelor, fără a mai fi nevoie de intervenție umană. Se restaurează accesul liber la sistem, fără a mai depinde de aprobarea cuiva și indiferent de echipamentul folosit pentru acces. Cea de-a doua dorință, legată de partea de administrare a repetoarelor/nodurilor de putere din sistem, în acest reflector este implementată conform regulamentului de pe site. Este, de fapt, și motivul pentru care nu am mai colaborat cu cei cu care am inițiat proiectul, disensiunile cu unii dintre aceștia în privința administrării rețelei fiind ireconciliabile.

08 noiembrie 2020 – Prin bunăvoința lui Nelu – YO6FCD, echipă formată din YO7GQZ, YO3IXW, YO4OMG, se deplasează pe Vf. Teasc de lângă Borsec, pentru instalarea unui nod RoLink simplex, în VHF. Din cauza radiofrecvenței puternice locale, s-a luat decizia instalării ulterioare, doi ani mai târziu, a unui repetor în UHF, pe frecvența 439.100. MHz. Mai multe detalii AICI.

Nod RoLink deasupra norilor – Vf. Teasc – Borsec
YO6FCD, YO4OMG, YO7GQZ, YO3IXW

29 noiembrie 2020 – În timpul periplului cu microfonul din cadrul QTC-ului duminical, YO3GWM apare cu o intervenție halucinantă, ceea ce îl face pe realizatorul emisiunii, Marius – YO5AM, să acționeze și să ne ceară imperios, să nu mai folosim QTC-ul pentru răzbunări personale. Noi luăm act de cerință și nu intervenim. Elucubrațiile lui YO3GWM atacau în mod direct două proiecte ale Cristinei (YO7JYL) și anume site-urile web, pagina de facebook a rețelei și “Întâlnirea de vineri seara”, inițiată de către YO7JYL.

5 decembrie 2020 – YO3IXW dă viaţă serverului APRS Tier 2 Network, având adresa “aprs.439100.ro“, unde cei interesați pot urmări și testa, prin intermediul acestui sistem de comunicație digitală, modul de balizare și transmitere a datelor în timp real, cu ajutorul GPS.

29 martie 2021 – YO7GQZ, YO7JYL, Mirel – YO4OMG și câțiva radioamatori dedicați, instalează la Șișcani, lângă Adjud, un alt repetor RoLink, pe frecvența 439.100 MHz. Detalii despre montare AICI.

19 aprilie 2021 – Are loc ședinta de dizolvare a asociației RoLink inițiale (varianta creată de membrii fondatori).

15 iulie 2021 – YO6NAM inițiază primele cumpărături de grup pentru Orange Pi Zero, SA818, PCB-uri, precum și diverse componente pentru construcția individuală a nodurilor RoLink.

29 septembrie 2021 – Ne confruntăm cu o altă deconectare a celor două reflectoare care compun reţeaua. Din nou, fractura rețelei durează până în octombrie 2021. Legătura se reface doar pentru că YO6NAM discută în mod direct cu YO8RXT şi ajung la un consens privind administrarea traficului prin cele două reflectoare.

15 martie 2022 – YO6NAM înființează canalul dedicat RoLink, pe platforma de mesagerie Telegram. Astfel, orice radioamator, utilizator sau nu al rețelei, este permanent conectat şi la curent cu ceea ce se întâmplă pe reflector, în timp real.

18 aprilie 2022 – YO6NAM integrează pe canalul de Telegram, un asistent virtual numit RoBotLink, o entitate care a luat “ființă” pentru a veni în sprijinul vostru. Scopul este acela de a vă transmite, la cerere şi în permanență, diverse informații în timp real despre serverul SVX al rețelei RoLink.

23 aprilie 2022 – După o discuţie între YO6NAM şi Ionuţ YO9ION, se realizează prima interconectare cu un alt reflector, TETRA. Traficul se desfăşoara pe grupul implicit 226 în RoLink şi pe grupul 2261 la cei care se conectează la reflectorul care este în administrarea lui YO9ION. Detalii în pagina dedicată cu “Informări RoLink.”

08 iunie 2022 – se întâmplă a treia deconectare, cu explicația laconică, “pe surse”: “așa a decis unul din administratorii rețelei”! În consecință, este prima dată când și noi închidem porturile către celălalt reflector şi condiţionăm reluarea conexiunii de un e-mail trimis din partea celor care au iniţiat deconectarea.

17 iulie 2022 – Are loc stabilirea unui link între reflectorul RoLink (439100.ro) şi reţeaua BrandMeister prin serverul DMR Master YO 2262. Traficul este bidirecţional şi se desfăşoară, în DMR, pe TG 22603. Detalii în pagina dedicată cu “Informări RoLink.”

25 iulie 2022 – Se lansează o nouă inițiativă din partea lui YO6NAM pentru cumpărături de grup. Atfel, achiționarea de componente pentru asamblarea individuală a nodurilor portabile, devine din ce în ce mai simplă, iar costurile pentru construcţia unui nod, scad drastic.

13 august 2022 – YO6NAM, alături de YO7GQZ și YO7JYL instalează un repetor RoLink pe Vf. Teasc de deasupra orașului Borsec. De atunci, în locația releului de radio-tv, Nelu – YO6FCD ne găzduiește echipamentele, iar montarea lor acolo, s-a dovedit un succes. Interesanta lui poveste, poate fi citită AICI.

YO7GQZ, YO6FCD, YO6NAM, YO7JYL

29 septembrie 2022 – Cu ajutorul lui Florin YO3AGC, se facilitează un link între reflectorul RoLink (439100.ro) şi soluţia PoC  (PTT over Cellular) numită Zello. Traficul este bidirecţional, calitatea audio este foarte bună, iar cei care au instalată aplicaţia (disponibilă pentru Android sau iOS) se pot conecta la canalul Zello-RoLink Gateway folosind linkul: https://zello.com/ZelloRolink. Detalii în pagina dedicată cu “Informări RoLink.”

15 octombrie 2022 – Un nou repetor RoLink prinde viață sau mai bine zis… “aripi” pe Vf. Ciuha Mare din masivul Cozia. Prin bunăvoința lui Adi – YO7HKR, care s-a oferit să-l primească în gazdă, aceiași YO6NAM, YO7GQZ și YO7JYL, au urcat pe munte pentru instalarea repetorului. Astfel, se pune punct problemelor generate de introducerea aleatorie în reţea a semnalelor de către repetorul în banda de 2 m, numit și R5. Detalii puteți afla din articolul dedicat: https://www.439100.ro/instalare-repetor-rolink-in-masivul-cozia/.

YO7GQZ, YO7HKR, YO6NAM

16 decembrie 2022 – YO6NAM achiziţionează domeniul rolink.network care va servi drept instrument de interacţiune şi monitorizare (Dashboard) pentru toţi utilizatorii. Tototdată, se pregăteşte migrarea reflectorului de pe domeniul svx.439100.ro, pe cel dedicat şi mai uşor de reţinut.

18 decembrie 2022 – Folosind intrumentele puse la dispoziţie de sistemul Telegram şi pagina de FaceBook, se iniţiază o consultare publică prin care se supune la vot un text care să definească noţiunea de reţea RoLink. Majoritatea votează pentru “RoLink – reţeaua care ne uneşte“.

01 ianuarie 2023 – Se definitivează migrarea de la svx.439100.ro la rolink.network, construindu-se astfel, o identitate clară a reflectorului care, până la această dată, era confundat cu un satelit al reflectorului de care a fost forţat să se desprindă în repetate rânduri. La aceeaşi dată, pentru o mai bună interacțiune între radioamatorii care participă activ în rețeaua RoLink, este creat un grup de discuții pe Telegram. Vă puteți înscrie simplu, folosind adresa: t.me/reteauarolink.

12 mai 2023 – Repetorul RoLink din Timișoara își încetează emisia pe termen nelimitat. Din motive necunoscute, locația sa nu a mai putut fi susținută, așa încât, echipamentele constând din repetor și digipeater cu I-Gate pentru APRS au trecut pe Power OFF.

16 mai 2023 – La Pitești are loc demontarea repetorului RoLink aflat pe unul din pilonii nocturnei stadionului municipal “Nicolae Dobrin”. Asta deoarece, urma a fi demolat și reconstruit într-o arhitectură modernă. După o funcționare continuă timp de șapte ani, echipamentele au fost supuse unor operațiuni de mentenanță, urmând să fie relocat.

439100.ro
Stadionul “Nicolae Dobrin” – Pitești

13 iunie 2023 – O zi de marți cu noroc, după ce repetorul din Pitești a fost predat lui Marian – YO7HJM. Acesta s-a oferit să-l găzduiască la QTH-ul său, într-o locație destul de bună pentru accesibilitate și arie de acoperire RoLink.

09 iulie 2023 – Are loc instalarea unui nou repetor în rețea pre frecvența 439.050 MHz. O echipă dedicată, formată din oameni puși pe fapte, montează echipamente lui pe Vf. Istrița din județul Buzău. Mulțumim gazdelor din YO9: YO9XC, YO9GBA, YO9FGY, YO9RAO, dar și celor direct implicați: YO3DEL, YO6NAM, YO7GQZ, YO7JYL.

Instalare repetor RoLink pe Vârful Istrița
Instalare repetor Istrița

05 august 2023 – O nouă instalare a unui repetor în RoLink urcă rețeaua pe încă o treaptă a dezvoltării. Pe dealul Muncelul Mic aflat în apropierea orașului Deva, YO6NAM împreună cu YO2CK, YO2SH, YO2MOO, YO2MZN și YO2EOC au dat viață echipamentelor montate pe frecvența 439.050 MHz (ton 103,5 Hz).

Repetor Muncel – Deva

01 septembrie 2023 – Timișoara prinde glas din nou, prin intermediul montării unui nou repetor RoLink în rețea. Este programat pe aceeași frecvență, 439.050 MHz (ton 103,5 Hz).

Timisoara RoLink
Acoperire RoLink Timișoara

02 septembrie 2023 – La doar o zi dinstanță de Timișoara, alți radioamatori uniți de către RoLink instalează în Stațiunea Parâng un repetor, tot pe frecvența 439.050 MHz. (ton 103 Hz). Amintim faptul că acolo mai există și un nod fix, în VHF – 145.300 MHz.

Parang RoLink
Repetor UHF Parâng

09 septembrie 2023 – Repetorul RoLink montat de către YO6NAM pe Vf. Tâmpa – Brașov pe data de 02 iulie 2020, este înlocuit cu altul mult mai performant.

Tampa RoLink
Repetor RoLink – Vf Tâmpa, Brașov

Alături de Viorel – YO6FLW, el a urcat echipamentele, schimbându-le pe cele care și-au făcut cu bine treaba timp de trei ani.

Tampa RoLink


Tampa RoLink


Tampa RoLink

17 septembrie 2023 – În emisiunea QTC Duminical realizată de către colegii de la Radioclubul YO5KUC – Bistrița, YO4ISC – unul dintre “părinții fondatori” (n.r. septembrie 2014) ai rețelei RoLink, ce administrează celălalt reflector independent – RoLink – Net, a făcut o afirmație cel puțin șocantă pentru întreaga comunitate de radioamatori. Practic, spune adevărul despre părerea sa, în ceea ce privește reflectorul pe care îl “păstorește” cu maximă indiferență.

Totodată, YO4ISC, ca administrator al reflectorului RoLink – Net, el infirmă de fapt filozofia RoLink, adică ideea originară de la care a pornit rețeaua, precum și scopul creării ei: înlesnirea QSO-urilor între radioamatorii aflați la distanță. Mai jos este contextul afirmațiilor lui YO4ISC, într-o sinteză a emisiunii din seara de 17 septembrie 2023. Trist, nu?!

Sinteza emisiunii QTC din 17.09.2023

Istoria se scrie… încă.

Echipa RoLink