Moduri de acces prin radio în rețeaua RoLink

În rețeaua RoLink există patru sisteme de acces:

1.REPETOARE Duplex (full duplex)

Acestea sunt sisteme duplex formate din stații separate de emisie și recepție ce funcționeaza simultan, pe frecvențe diferite, de obicei cu un ecart între acestea de -7.6 MHz (în banda de 70cm). Caracteristica unui repetor este că, atunci când cineva emite, alți corespondenți îl pot recepționa pe frecventa de lucru a repetorului.

2. REPETOARE VIRTUALE (semi duplex/half duplex)

Sunt formate dintr-o singură statie de emisie/recepție cu frecvențe separate prin ecart de repetor (-7.6 MHz în banda de 70cm) și sunt amplasate de obicei în locuri cu puțini utilizatori care oricum nu se pot auzi între ei în conditii normale. Este folosit în acest fel pentru a păstra compatibilitatea cu canalele deja folosite în alte părți, dar și cu scopul de a nu îngreuna accesul ținand cont de filosofia rețelei (acces rapid printr-o grupă de frecvențe dedicate și arhicunoscute). Fiind format dintr-o singură stație, acest tip de sistem nu retranslatează radio utilizatorul ce emite pe frecvența acestuia.

3. NODURI DE PUTERE (Simplex)

La fel ca și repetorul virtual, nodul de putere nu retranslatează radio utilizatorul ce emite pe frecventa acestuia. De obicei are aceeași frecvență de emisie și receptie și este folosit mai mult în banda VHF.

4. NODURI/LINK-URI PERSONALE (Simplex)

Reprezintă un sistem ce lucrează pe o frecvență simplex aleasă arbitrar de către proprietar, poate fi în banda VHF sau UHF. Caracteristica principală este portabilitatea și puterea mică, până in 1W rf.

439100.ro
Mini Nord RoLink portabil

Retineți deci că, toate sistemele de la punctele 2-4, NU retranslateaza radio local utilizatorul ce emite pe frecventa acestuia, singurul care face asta fiind repetorul.

Vă așteptăm în rețea,

Echipa RoLink

P.S. Sugestii pentru o documentare suplimentară (mulțumiri lui Kalman – YO6OEK):

https://ro.ecomeradio.com/info