Dragi colegi, ne-am gândit că ar fi utilă această categorie pentru o administrare eficientă a rețelei, dar și o funcționare optimă per ansamblu a echipamentelor care o susțin. Considerăm că nu este nevoie de un manual de utilizare, dar sunt necesare câteva reguli, astfel încât să ne bucurăm de comunicarea liberă cu ceilalți și evident… responsabilă. În plus, cu ajutorul acestui regulament, fiecare radioamator va putea accesa RoLink în condiții cât mai bune.
- În primul rând, fară excepție, în rețeaua RoLink se aplică două reguli principale: ANCOM și BUNUL SIMȚ !
Orice deviere de la aceste două reguli va duce la suspendarea temporară a nodului și/sau notificarea ANCOM. - La acest reflector se poate conecta orice tip de sistem (nod portabil/mobil/fix, repetor, echolink, alt reflector) cu condiţia să deţină un cont valid şi să fie în regulă din punct de vedere tehnic. Testele / reglajele se fac anterior conectării!
Folosiți link-ul Contact din meniu şi trimiteți o cerere dacă doriți acces la reflectorul principal sau vreți datele de conectare la cel de test. - Traficul radio este monitorizat de mai mulţi radioamatori care pot interveni, atunci când se impune, să blocheze, deblocheze, deconecteze, reconecteze sau să modifice conexiunile la, şi dinspre acest reflector.
- Abuzurile sunt descurajate şi sancţionate (indiferent de originea acestora, de posesorul sistemului sau reflectorul la care este conectat).
- Se consideră abuz oricare din următoarele :
- mai mult de 2 (4 în cazul unui link/reflector) accesări scurte (PTT) a unui nod/repetor în interval scurt de timp;
- retranslatare de tonuri DTMF, alte emisiuni radio (ex. trafic din US, taxi, etc.);
- transmisiuni conţinând alarme, efecte sonore, roger beep, menite să deranjeze/perturbe intenţionat reţeaua.
- transmisiuni (de tip purtătoare) cu lipsă de identificare prin comunicare clară de indicativ.
- Dacă se repetă comportamentul de la punctul ‘5’, nodul/repetorul/reflectorul se deconectează timp de 24 de ore.
- După maximum trei minute de emisie, este necesară o pauză de minim trei secunde, într-un QSO dintre doi sau mai mulți radioamatori. Explicația este aceea că, majoritatea repetoarelor și nodurilor existente au setat în sistem timpul de emisie la trei minute, ca măsură de protecție. În plus, pauza celor câteva secunde de “respiro” pe care voi o oferiți echipamentelor, duce la resetarea timer-ului de la sistemele din întreaga rețea.
- Deoarece RoLink este un sistem compus din mai multe reflectoare interconectate pentru a crea o reţea unitară, ne rezervăm dreptul de a limita traficul înspre și dinspre acest reflector. Prin urmare, este responsabilitatea administratorilor celorlalte reflectoare ca traficul radio să fie în concordanţă cu reglementarile cărora se supun radioamatorii.
Mulțumim pentru înțelegerea și respectarea acestor reguli simple care vor facilita accesul tuturor în cele mai bune condiții în Rețeaua RoLink.
’73
Echipa RoLink
Este necesara o autorizatie de radioamator sau se poate inregistra oricine doreste in retea si primeste un indicativ?
Buna Alex, este necesara obtinerea autorizatiei de radioamator, desigur dupa sustinerea examenului aferent. Odata devenit radioamator, vei primi indicativ de la ANCOM. Abia apoi, poti accesa reteaua RoLink si efectua legaturi radio cu ceilalti colegi radioamatori. Iti uram mult succes.
Cristina – YO7JYL
Salutare tuturor. Astept indicativul….mai e putin de asteptat….sper….. In orice caz, fiindu-mi greu sa pun mana pe o interfata pentru un nod portabil, am trecut pe digital si mi-am achizitionat un hotspot MMDVM si un Retevis RT3S. Astept vaporul din China. Intrebarea mea este daca voi putea accesa reteaua RoLink de pe digital. Sper sa se poata, am citit un articol despre asta. Dar mai este functional in acest moment. Banuiesc ca pe TG 22603. Multumesc pentru eventualul raspuns.
Buna, felicitari pentru viitorul indicativ si te asteptam in reteaua RoLink. Nu este greu de achizitionat o interfata pentru un nod portabil analogic, daca iti doresti. Dar, ca sa iti raspund la intrebare, DA… in curand vei putea accesa RoLink din DMR. Este un proiect in dezvoltare, se lucreaza la asta si va prinde contur in viitorul apropiat. Orice informare despre acces va fi publicata si aici pe site, dar si prin canalele de socializare: Telegram si pe pagina oficiala de Facebook.
Cristina – YO7JYL
Salutare, nodul de pe acoperisul facultatii din Bucuresti este functional in prezent? Ca detaliu la inceperea emisiei unui mesaj transmis in reteaua rolink este obligatoriu rostirea indicativului?
Buna ziua, DA…repetorul din Bucuresti este activ.
Conform regulamentului impus de catre ANCOM, DA… este obligatorie, insa nu numai in RoLink, ci in orice banda de radioamatori.
’73